Meest gestelde vragen

FAQ

We hebben voor u een aantal veelvoorkomende vragen (en antwoorden) op een rij gezet. Zit uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op zodat we u alsnog verder kunnen helpen. 

Vraag: Is FietsParKeur onafhankelijk? 
Antwoord: Het College van Deskundigen is samengesteld uit vertegenwoordigers vanuit alle geledingen van de sectoren: gebruikers (via de Fietsersbond), inkopers, beleidsmakers, exploitanten en fabrikanten. Zij voeren keuringen uit op basis van het Normstellend Document 2.5 (juli 2021) dat onder regie van Goudappel Coffeng in overleg met de sector is opgesteld.  

Vraag: Hoe herken ik of een systeem goedgekeurd is? 
Antwoord: Op deze website vindt u altijd een actueel overzicht van alle goed gekeurde systemen. Heeft u nog geen systeem gekozen, dan kunt u hier bijvoorbeeld door de Keuzewijzer tot een goede selectie van passende systemen komen. Heeft u al een of meer systemen in gedachten, dan kunt u op deze website controleren of deze voldoen aan de eisen van FietsParKeur.  

Let op: Helaas beweren fabrikanten weleens dat zij aan de eisen FietsParKeur voldoen, terwijl dit NIET zo is… “Keuringen” door andere instanties zijn niet geldig. 

Vraag: Wat moet ik doen om een fietsparkeersysteem te laten testen? 
Antwoord: U kunt het  Aanvraagformulier licentieovereenkomst 2.5 invullen.

Vraag: Wat betekent dat een systeem is goedgekeurd voor de 'standaardfiets'?
Antwoord: binnen FietsParKeur zijn testfietsen gekozen met bepaalde afmeting van wielen, gewicht, hoogte zadelpen, breedte stuur etcetera. Alle fietsen die binnen de afmetingen van de standaardfiets vallen, passen in het goedgekeurde systeem. Zie voor de afmetingen Bijlage 1 in het Normstellend Document.
Optioneel kunnen systemen goedgekeurd zijn voor andere typen fietsen, zoals de speedpedelec en fietsen voorzien van kinderzitjes.

Vraag: Wanneer kan ik het fietsparkeersysteem laten testen? 
Antwoord: Jaarlijks worden twee testdagen georganiseerd, in het voorjaar en het najaar. 
Als u wilt deelnemen dan dient uw Aanvraagformulier inclusief benodigde stukken (technische tekening en foto's) bij het secretariaat ontvangen te zijn voor 1 juni respectievelijk voor 1 november.
Testdagen 2024:
woensdag 12 juni, locatie Koninklijke Metaalunie Nieuwegein
woensdag 6 november, locatie Koninklijke Metaalunie Nieuwegein

Vraag: Wat kost een licentie van FietsParKeur? 
Antwoord: de kosten voor het voeren van een licentie van FietsParKeur bestaan uit (prijspeil 2024):

  1. Kosten voor deelname aan de testdag om het systemen te laten keuren. Voor leden van Fipavo zijn de kosten inclusief in het lidmaatschap. Bent u geen lid van Fipavo dan zijn de kosten:
    • Voor fabrikanten: €875
    • Voor overige partijen: €1150
  2. Jaarlijkse licentiekosten: Als een systeem is goedgekeurd, betaalt de fabrikant een jaarlijkse licentievergoeding van €659.

Bedragen zijn exclusief BTW.

Vraag: Is er een wijziging geweest in de systematiek van FietsParKeur? 
Antwoord: Ja, in 2022 zijn de oude normen voor enkellaagssystemen en dubbellaags systemen samengevoegd in 1 document. Daarnaast is de systematiek gediversificeerd, wat betekent dat een fabrikant nu kan kiezen voor welke categorieen een systeem gekeurd moet worden (bijvoorbeeld Tilcomfort: bij een systeem wat goedgekeurd is met Tilcomfort is de intilhoogte lager wat minder kracht vereist bij het parkeren van de fiets).
Systemen die een licentie hadden behaald op basis van de oude systematiek konden een herkeuring ondergaan op basis van het nieuwe normen. Op deze website vindt u het actuele aanbod van goedgekeurde systemen.


Heeft u een vraag?
Neem dan contact met ons op. We staan u graag te woord.