Wat is het belang van FietsParKeur voor fietsers?

Met de aanpassing van het zogenaamde Normstellend Document en de daarop gebaseerde Keuzewijzer heeft FietsParKeur haar dienstverlening op deze ontwikkelingen aangepast én uitgebreid. Wim Bot, medewerker beleidsbeïnvloeding van de Fietsersbond, legt het belang uit van FietsParKeur voor fietsers.

Aan de hand van het Normstellend Document Fietsparkeersystemen vindt tweemaal per jaar de toetsing en certificering van de systemen plaats door een onafhankelijk College van Deskundigen. Wim Bot is vanaf het eerste uur betrokken bij FietsParKeur. “Wij hebben aan de wieg gestaan. De kwaliteit fietsenstallingen was onvoldoende. Voorwielmoordenaars noemden we stallingen gekscherend. De stallingen boden geen bescherming, maar maakten fietsen kapot. Fietsers verdienden beter”, zegt Bot die ook lid van het College van Deskundigen is geweest.

Gebruiksvriendelijker

Fietsers moeten snel, gemakkelijk en veilig de fiets weg kunnen zetten, vindt Bot. Daar heeft hij zich de afgelopen jaren hard voor gemaakt. En met resultaat. Het verschil met de fietsenstallingen toen men begon met FietsParKeur, in 1999, is significant. “De kwaliteit is enorm omhoog gegaan. Alle fabrikanten maken stallingen van hoge kwaliteit.” Daarnaast is Bot blij dat ProRail op een gegeven moment ook instapte bij FietsParKeur. “Je ziet dat de stallingen op stations enorm gebruiksvriendelijker geworden zijn. Je had bijvoorbeeld geen uitschuifgoot, je moest zelf de fiets op de eerste etage van een stalling tillen.”

Keuzewijzer

Naast het toekennen van FietsParKeur aan fietsparkeersystemen die aan de strenge eisen uit het Normstellend Document voldoen, komt er nu een Keuzewijzer waarmee voor elk project snel en eenvoudig de juiste fietsparkeeroplossing gevonden kan worden. “De Keuzewijzer geeft aan voor wat voor type fiets een stalling geschikt is. Een hulpmiddel voor zowel degene die het rek plaatst, als de gebruiker”, aldus Bot. Met type fiets wordt bijvoorbeeld een e-bike of speed pedelec bedoeld, maar ook veelvoorkomende accessoires zoals fietsen met kratjes, kinderzitjes en grote fietstassen.